Sopu

Sopu-työ on Auralan Setlementin kolmevuotinen (2020-2022), STEA:n rahoittama hanke. Toiminta on maksutonta osallistujille.

Sopu-työn tavoitteena on kunniaan liittyvien konfliktien ja väkivallan ennaltaehkäiseminen yksilö- ja perhekohtaisen tuen, ryhmätoiminnan sekä koulutuksen avulla.

Lue lisää sivulta sopu.aurala.fi

Mitkä kunniaan liittyvät konfliktit?

Kunniaan liittyvä väkivalta kohdistuu useimmiten tyttöihin ja naisiin, joiden siveellisyyteen perheen, suvun tai yhteisön kunnia saattaa olla sidoksissa. Se kohdistuu myös poikiin ja miehiin. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Kunniaan liittyviä haitallisia ilmiöitä ovat esimerkiksi perheenjäsenen liikkumisen, sosiaalisten suhteiden ja pukeutumisen kontrollointi, avioliittoon painostaminen, sukupuolielinten silpominen sekä kontrolloinnin ja pakottamisen välineenä käytettävä lähisuhdeväkivalta, josta äärimuotona kunniamurha.

Mitä me teemme?

Tuemme ensisijaisesti kunniakäsityksiin liittyvästä väkivallasta kärsiviä yksilöitä. Tarjoamme keskusteluapua, moniammatillisten verkostopalaverien ja perhetapaamisten mahdollistamista ja tarvittaessa edelleen muihin palveluihin ohjaamista saattaen. Työn tärkein pohja on ihmisoikeuksien toteutuminen. Kenenkään oikeutta vapauteen, turvallisuuteen, ihmisarvoiseen elämään ja puolison valintaan ei saa rajoittaa.

Monesti koko perhe tai yhteisö on haastavassa tilanteessa, jolloin apua ja tukea tarvitaan laajemmin. On tärkeää ottaa huomioon kaikki perheenjäsenet ja riski kunniakonfliktin uusiutumiseen perheessä. Pyrimme tarjoamaan perheille ja yhteisöille työkaluja ratkaista kunniakonfliktitilanteita yksilöiden perusoikeuksia kunnioittaen ja väkivallattomasti. Näin sopu on kestävä ratkaisu.

Sopu-työssä tuemme myös kaikkia niitä ammattilaisia, opiskelijoita ja vapaaehtoistyötä tekeviä, jotka työssään Varsinais-Suomen alueella kohtaavat kunniaan liittyviä ilmiöitä, konflikteja ja väkivaltaa tai sen uhkaa. Järjestämme erilaisiin tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia, tietoiskuja, tapahtumia, kouluvierailuja ja ryhmätoimintaa teidän ja asiakkaidenne tarpeisiin. Meihin voit ottaa yhteyttä myös, jos haluat aiheeseen perehtyneen ammattilaisen konsultaatiota asiakaskeississä, tukea verkostotyöskentelyssä tai tietoa sopivista palveluista. Voit ottaa yhteyttä myös, jos aihe kiinnostaa muuten työhösi, opintoihisi tai vapaaehtoistyösi liittyen!

Ota yhteyttä:

sopu@aurala.fi

Hankepäällikkö Aino, 0503167703 , aino.sopu@aurala.fi

Hanketyöntekijä Hannaneh, 0503167709, hannaneh.sopu@aurala.fi