GOLV
TS 22.5.24
Den regionala vardagsrumsverksamheten som genomförs med Åbo stad och flera föreningar samordnas av Auralan Settlement, som i år firar 85-årsjubileum och civilisationens nationella temaår. Bland Åboborna är vår förening mer bekant som Aurala, och det kulturarbete vi gör är också bekant. Vi gör det nära människor, går tillsammans i deltagarnas vardag.
Auralas pedagogiska arbete är den mångsidiga undervisningen av vår medborgarhögskola, klubbverksamhet för seniorer, stöd till de som flyttat till landet, arbetsformer som främjar utveckling av grundläggande färdigheter och sysselsättning, Tryggt arbete som förebygger konflikter och våld relaterat till heder. , och regionala vardagsrumsaktiviteter genomförs med Åbo stad och andra föreningar.
Auralas vardagsrum är en öppen mötesplats med organiserade aktiviteter; kvarterskaféer, en familjeklubb, brädspel för unga vuxna, gratis digital hjälp och musikklubb för seniorer.
Auralas sätt att göra pedagogiskt arbete är omfattande. Undervisning och vägledning är en del av det. För oss innebär ett heltäckande pedagogiskt arbete att lösa deltagarens många problem och styra dem till partners, ibland i hand. Det innebär att stödja deltagarens självförtroende och självförsörjning, skapa framtidstro och bygga förtroende. Det involverar deltagarna i utvecklingen av tjänster.
Vad tyckte grundarna av Aurala om civilisationen för 85 år sedan? Sigfrid Sirenius , född i Oripää, gick i skola i Åbo och prästvigdes, var en nyckelperson för att etablera bosättningsarbete i Finland. Han ansåg att jämlikhet mellan människor och social rättvisa var de viktigaste idéerna.
Dåvarande rektor för Åbo universitet, professor Einar V. Juva , som var en av grundarna av Aurala, menade att "en gratis folkbildningskväll är ett av de mest effektiva sätten att bevara den nationella sammanhållningen". Han ansåg att "deltagarnas fruktbara interaktion med varandra samtidigt som de letade efter svar på de mest skilda problem" var meningsfull.
Enok Reimaa, den förste rektorn för Aurala Free College, uttalade i en intervju i oktober 1939 Varsinais-Suomi att den nyinrättade bosättningshögskolan i Åbo "inte är ett propagandaverktyg för någon särskild riktning eller idé, utan en utbildnings- och kulturinstitution. som ser ett mål värt att eftersträva genom att det kan erbjuda människor en möjlighet till självutveckling eller att förvärva en viss typ av yrkesskicklighet."
Emilia Hirves historia visar att Auralas pedagogiska arbete bygger på jämlikhet, social rättvisa, samverkan, interaktion och att lära sig nya saker. Arbete som är ideologiskt baserat på förkunnelse och starkt baserat på kristendomen har under årtiondena gått över till ett pedagogiskt arbete som betonar deltagarnas behov, röst och delaktighet. Att förstå mångfald och jämlikhet har angetts som nyckelvärderingar.
Utbildnings- och kulturministeriet har utsett 2024 till civilisationens temaår. Målet är att "torka dammet av civilisationen och lägga civilisationsdiskussionen på allas läppar". På Aurala utvärderar vi det förflutna och ser på framtiden. Vad är värt att behålla och vad bör tas om hand i framtiden?
Vi vill respektera mångfald och stärka jämställdheten och samarbeta. Vi vill göra kulturarbete på olika platser, även regionala vardagsrum. Vad bör vi ta oss an mer kraftfullt än i dag? Framför allt finns det en oro för en hållbar livsstil. Hur skulle Aurala kunna vara med och bygga ett ekologiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt hållbart samhälle och livsstil?
Auralan Setlementti har kunnat ge sitt eget bidrag till civilisationen i 85 år. Jag tror att vi med styrkan av 21 heltidsanställda och 85 timanställda och 8 000 deltagare kommer att kunna göra vår insats även i framtiden. Som Auralas slogan sammanfattar: Allt gott tillsammans!
Författaren är verkställande direktör-rektor, Auralan Setlementti ry.
Talet publicerades i Åbo Sanomat 22.5.24: www.ts.fi/puheenvuorot/6331534