Hoppa till huvudinnehållet

Projekt

Kvällsaxel för ensamstående

Målet med projektet Iltaolkkari för ensamstående är att stärka delaktigheten, relevansen och välmåendet för ensamstående i arbetsför ålder som bor ensamma. Projektet organiserar både individuella och små gruppaktiviteter och aktiviteter enligt de idéer som uppstår från deltagarnas behov. Aktiviteterna konceptualiseras och planeras också tillsammans, och besökarna kan själva vara genomförandet av aktiviteterna. 

Projektets mötes- och handlingspunkter är Åbos regionala vardagsrum. 

Projektet finansieras av Assistanscentrum för social- och hälsoorganisationer STEA 2024-2026. Det är en del av hjälpprogrammet Invisibles. 

Fråga mer:

Essi Leikas, essi.leikas@aurala.fi
Päivi Suominen, paivi.suominen@aurala.fi
Jaana Peippo, jaana.peippo@aurala.fi

Oooo! Jag lär mig, jag vet och jag lyckas

Oooo! Projektet Jag lär, jag kan och jag lyckas är avsett för vuxna som vill utveckla sina egna grundläggande färdigheter. Projektet erbjuder coaching, där du kan få hjälp med t.ex. i grundläggande matematiska, digitala och kommunikationsfärdigheter samt studiefärdigheter. Kompetensen stärks i utbildningen vilket förbättrar möjligheten att få jobb eller studieplats.

Läs mer om utbildning från medborgarhögskolans kursbricka:

Starkare väg till arbetslivscoaching
Starkare väg till studier coaching

Projektet finansieras av Utbildnings- och kulturdepartementet 2023-2025.

För mer information, vänligen kontakta:

Projektkoordinator, lärare
Hanne Mäkinen
050 316 7784
hanne.makinen@aurala.fi

Kappas från Kapo

I projektet Kappas Kaposta är målet att stärka de grundläggande färdigheter som behövs i unga vuxnas vardag, studier och arbetsliv. Projektet kommer att introducera de nationella kompetensmärkena för grundläggande färdigheter (KAPOS-märken) både i medborgerliga högskolekurser och i grundläggande färdighetsgrupper riktade till unga vuxna. Projektet skapar även kundvägledningsmodeller för att guida unga vuxna till grundläggande kompetensgrupper/kurser. 

Projektet finansieras av OPH (2024–2026), och det är ett samarbetsprojekt med Kuopio och Seinäjoki medborgarhögskolor.  

Mer information om projektet: 

Projektkoordinator, lärare Hanne Mäkinen 

tel. 050 316 7784 

hanne.makinen@aurala.fi 

Bättre på jobbet

Work Better är ett projekt finansierat av Europeiska Unionen, vars syfte är att hjälpa personer med invandrarbakgrund i utmanande anställningssituationer att snabbare hitta anställning, att undanröja hinder för anställning och att förhindra att anställningsförhållanden avslutas.

Läs mer om projektet: aurala.fi/aikuiset/tukea-suomeen-muattaneille/lauis-ja-nevonto

Kontakta oss:

Projektledare Outi Tikkanen 050 316 7715, outi.tikkanen@aurala.fi (finska, engelska)

Projektarbetare Shaima Palani 050 300 8945, shaima.palani@aurala.fi (arabiska, kurdiska, persiska, dari)

Projektarbetare, finska språkläraren Laura Siniranta
050 327 0805, laura.siniranta@aurala.fi (finska, engelska)

Genomförda projekt

JOK Nystartade kompetensutvecklingsklinik (ESR 2018-2021)

ESR 2018-2021
Utvecklingsprojekt relaterat till främjande av sysselsättning och kompetens och social integration
Handlingslinje: 4. Utbildning, färdigheter och livslångt lärande
Särskilt mål: 9.1. Förbättra tjänster som stöder övergångar och utbildningsjämlikhet

JOK - Jalkautuva saamiens keimainningsklinikka är ett projekt genomfört av Auralan Setlementti ry mellan 2018 och 2021, finansierat av Europeiska socialfonden, där målgruppen var arbetande vuxna invandrare. Målet med projektet var att utveckla kompetensen hos dem i arbetslivet för att göra det möjligt att stanna och ta sig vidare i arbetslivet. I projektet erbjöds deltagarna undervisning och handledning i grundläggande färdigheter, såsom finska språket, matematik och arbetslivskunskaper. Undervisning och handledning genomfördes både för individer och mindre grupper som en klinikliknande verksamhet och som en verksamhet som går till arbetsplatser.

JOK slutrapport

Kompetenskriterier för kursbeskrivningar i civil- och arbetshögskolor OSKU

Vikten av kontinuerligt lärande i kompetenssystemet betonas. Syftet med detta projekt är att utöka kunskapen hos personalen i högskolenätverket om vikten av livslångt lärande, kompetensförankring och erkännande av kompetens. Med de förmågor som projektet ger kommer det kompetensbaserade kursutbudet vid medborgar- och arbetshögskolor att utökas. Kompetensbaserad och dokumentation i undervisningen på medborgar- och arbetshögskolor förbättrar erkännandet och erkännandet av kompetens. Genomförandet av projektet online stärker personalens online-arbetsrutiner. Den gemensamma utvecklingen av kompetensbaserade system ökar transparensen och högskolornas betydelse som en del av det regionala kompetenssystemet.

Projektet är ett gemensamt projekt för regionens Ilo oppia-nätverk och koordineras av Auralas medborgarhögskola. Projektet finansieras av utbildningsnämnden och pågår till 30 september 2023.

Kontaktperson
Jenni Hanhilampi
050 316 7784
jenni.hanhilampi@aurala.fi

Grundläggande kompetensutbildning - Effektivt stöd för anställning OSAPE

Projektet riktar sig till invandrare. I projektet ges personlig undervisning och rådgivning i att söka jobb och grundläggande arbetslivskompetens. Vi anordnar också intensiva finska språkkurser för dem som har passerat tiden hemifrån. Projektet finansieras av Utbildnings- och kulturdepartementet och projektet pågår till 31 juli 2022.

Modellering av grundläggande färdighetsundervisning och vägledning i Aurala Settlement

Familjearbete och stöd till invandrare PETU

Projektet hjälper människor och familjer med invandrarbakgrund i utmanande vardagssituationer, till exempel i frågor som rör barnuppfostran, relationer eller kultur. Projektet begränsas av Assistanscentrum för social- och hälsoorganisationer STEA.

Projektledare Outi Tikkanen:
outi.tikkanen@aurala.fi
050 316 7715

Grundläggande färdigheter som tillgång - en starkare väg till arbetslivet PEVO

Projektet vänder sig till vuxna som behöver stöd i att utveckla grundläggande färdigheter, såsom matematiska färdigheter, språk- och kommunikationsstudier, digitala färdigheter och sociala färdigheter. På så sätt stöttas deltagaren att känna igen sina egna styrkor och hans chanser till anställning ökar. Projektet finansieras av utbildningsnämnden och pågår till 31 maj 2022.

Sammanfattning av projektgenomförandet

En starkare väg att studera VAPO

Projektet stöder unga invandrare i att utveckla studiefärdigheter och finska språkkunskaper. Studien genomförs som gruppundervisning i fyra olika moduler. Modulerna fokuserar på gemensam ansökan från början av året, textkunskaper på våren, förberedelser för höststudier på sommaren och studiekunskaper på hösten. Undervisningen kan organiseras i lokalt eller distansformat. Projektet finansieras av utbildningsnämnden och pågår till slutet av 2022.
Broschyr: länk till broschyren

Projektledare Laura Siniranta:
laura.siniranta@aurala.fi
050 322 3837

Säkert arbete

Sopu arbete erbjuder stöd för att lösa och förebygga hedersrelaterade konflikter för alla parter. Vi arbetar med de som upplevt våld och, om situationen tillåter det, även med våldsutövare och andra nära kretsar. I avtalet vägleder vi även grupper.

Konflikter och våld relaterat till heder framstår ofta som begränsningar av familjemedlemmars rörelse och sociala frihet, kontroll och tvång, samt våld i hemmet som involverar påtryckningar från släktingar eller samhället. Till former av hedersrelaterat våld hör också tvångsäktenskap, könsstympning och hedersmord.

Hedersrelaterat våld utsätts för både kvinnor och män, och medlemmar av sexuella minoriteter och könsminoriteter befinner sig i en särskilt utsatt position. De som utövar våld är också män, kvinnor och personer av motsatt kön.

I Sopu-arbetet erbjuder vi även rådgivning och utbildning i ämnet till andra social-, hälso- och utbildningspersonal.

Projektet begränsas av Social- och hälsoorganisationernas biståndscentral STEA
Läs mer på projektets hemsida: sopu-tyo.fi

AURALAartoarvilahti FOTOGRAFI ACR0671 1200