
Guldålders studiecirkel i Aurala.
Det är sista dagen i november och klockan är ett på eftermiddagen. Den mysiga Aurorahallen på Satakuntatie är fylld av glatt prat och skratt. Auralas studiegrupp för guldåldern är på väg att börja sitt möte. Elva seniora kursmedlemmar har anlänt idag.
Nästa och en halv timme spenderas återigen i gott sällskap. Klubben träffas i snitt varannan vecka och varje gång har sitt eget tema. När du får programmet från början av säsongen vet deltagaren vad som väntar när som helst. Den här gången ska vi lätta upp novembers gråhet och samlas med humor.
– När vi planerar programmet tar vi upp aktuella ämnen med hänsyn till årstider och högtider, säger Sannaleena Härkönen, verkställande direktör och rektor för Aurala, som ansvarar för studieområdet. Musik och frågesporter, samt föreläsningar och reminiscenser relaterade till olika ämnen har varit populära.
– Vi lyssnar med lyhört öra på studiedistriktets medlemmar och i möjligaste mån genomför deras önskemål, belyser Sannaleena Härkönen studiedistriktets verksamhetsmodell. Det är också väsentligt att lämna utrymme för fri samvaro och samtal och givetvis fika.
Deltagarna är engagerade i sin klubb. Det är både nyanlända, första terminsstudenter och långtidsveteraner.
Någon har, som man säger, vuxit upp i Aurala när de har besökt Auralas dagis. Andra har kommit "tvingade av bekanta" eller "på uppdrag av barnen", men allt eftersom historien fortskrider blir det tydligt att både nykomlingarna och nykomlingarna har varit nöjda. Det finns en deltagare som redan är medlem i andra generationens guldålders studiecirkel, som tagit plats i klubben som sin mammas efterträdare.
Gyllene åldersstudiecirkeln har hittats direkt eller genom annan kurs på Aurala, till exempel yoga, informationsteknik, seniordans eller en skrivarkurs.
Och varför komma till klubben då? Jo, såklart, för det kommer garanterat alltid att vara en trevlig publik där. Det är bra att komma till klubben, där kan man känna sig varm och fika och en bulle, och förhoppningen är att "det här tar aldrig slut". Enligt Sannaleena Härkönen uppfyller Aurala sina grundläggande värderingar och uppdrag genom att erbjuda en sådan mötesplats för äldre. Guldåldersklubben har funnits sedan 1957 och då togs bara emot "tjejer och killar över 60".
I enlighet med dagens tema frodas humorn och skämten flyger. Lokala anekdoter är väl representerade, som personliga minnen eller lästa ur ett lokalt häfte. Det finns ingen decibelmätare i klubblokalen, men den inofficiella vinnaren är lätt att hitta, och det är inget skämt. De sötaste, längsta och mest högljudda skratten präglas av den sanna historien, det lustiga språkspelet på turunska dialekt. För majoriteten utspelar sig berättelsen direkt, men för vissa personer från andra dialekter måste den förtydligas lite och berättas i ett långsammare tempo. Och det går så här:
Vad sa kunden till bagerisäljaren i köphallen? - Ta bort de där fem biskoparna därifrån!
Riitta Suominen
Författaren är skrivarklasslärare vid Aurala College och ledare för bokklubben, som hade nöjet att besöka guldålderns studieklubb.