Hedersrelaterat våld väcker ofta extrema bilder: tvångsäktenskap, könsstympning, hedersmord. Enligt praktisk erfarenhet är fenomenet mycket bredare och dess vanligaste former är att kontrollera, tvinga och isolera en annan person från familjen eller samhället.
Typiska hedersrelaterade konfliktsituationer uppstår mellan unga och deras familjer när unga vill bli självständiga eller dejta i hemlighet, och i samband med äktenskap eller val av make. En ung persons regnbågsidentitet kan också vara svår för familjen eller samhället att acceptera, vilket kan leda till avslag, undvikande av den unge, eller att familjen utövar våld mot den unge eller till exempel pressar den att gifta sig. . Bland unga kan hedersrelaterat våld till exempel ses som kontroll mellan syskon och spridning av skvaller eller sexuellt kränkande material i sociala medier. Våld i hemmet kan ha drag relaterade till heder. Skilsmässa är också en typisk situation som utlöser våld.
Hedersrelaterat våld är ett samhällsskadligt maktbruk, med vilket de som begår våld tror att de skyddar sin egen och sin familjs heder. De begår våld som en mänsklig gest som de misstänker gör något som bryter mot viktiga normer i samhället, det vill säga hotar familjens heder. Det som är väsentligt med heder är vad andra tycker om mig och min familj, oavsett om jag i deras ögon är en bra person och från en bra familj. Människor själva kan ibland motivera våld med kultur, religion eller traditioner.
Typiskt är risken för sådant våld större i slutna samhällen, där man anser att konfliktsituationer kring samhällsnormer bör hanteras inom samhället. Det är typiskt flera personer som utövar våld och deltar i påtryckningar och kontroll, ibland i sådan omfattning att offret upplever att alla i det egna samhället är inblandade. Ofta finns det i situationer en kedja av påtryckningar, där den som utövar våld mot en annan familjemedlem känner stark press själv och kanske våld från en tredje familjemedlem, som i sin tur känner press från sin bredare familj eller annan gemenskap. Både kvinnor och män och personer av det motsatta könet upplever våld. Det finns också de som begår våld av alla kön. Människor som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter befinner sig i en särskilt utsatt position.
Våld relaterat till heder förblir ofta dolt för utomstående hjälpare under lång tid. Att prata om det med utomstående är ett stort tabu och att berätta om det kan vara skrämmande och skamproducerande. Våldssituationen normaliseras också ofta, då kan det vara svårt för en person att förstå vad våld faktiskt är i dennes situation eller vilka effekter detta våld har på hans välbefinnande och funktionsförmåga.
Våld kan vara mycket varierande: det involverar ofta psykiskt, fysiskt, religiöst, ekonomiskt, digitalt och sexuellt våld. Denna typ av våld är ofta ett långt kontinuum av små och större handlingar, vilket i slutändan i mycket liten utsträckning krymper en persons rätt till självbestämmande och handlingsförmåga. En person som upplever hedersrelaterat våld befinner sig i en mycket utsatt position, för att lämna samhället kan innebära att förlora hela den nära kretsen. Offret kan också frukta för säkerheten för sina nära och kära, som sina syskon eller barn. När man identifierar fenomenet är det därför viktigt att se hela situationen för personen och familjen för att förstå varför situationen är så svår och varför de lösningsalternativ som verkar självklara för hjälparen inte nödvändigtvis är möjliga för den som upplever. eller utövar våld just nu.
På Sopu arbetar vi mot hedersrelaterat våld. Vi stödjer både människor som upplever våld och personer som har begått våld och vid behov även andra parter i konflikten. Vid behov arbetar vi som en del av officiella och andra professionella nätverk. Vår klient kan vara alla som upplevt hedersrelaterat våld eller hot om det, eller någon annan part i konflikten. Kulturell eller religiös bakgrund spelar ingen roll. Som en del av professionella nätverk gör vi också ett påverkansarbete för att till exempel servicesystemet och lagstiftningen bättre ska identifiera och stödja dem som upplever våld.
En viktig del i detta arbete är också förebyggande av hedersrelaterat våld. Hedersrelaterat våld är ett fenomen med flera orsaker och i förändringsarbete behövs säkrare utrymmen för att diskutera bland kamrater, till exempel sina egna och familjens eller omvärldens begrepp om heder, könsroller, självbestämmande och sexuella rättigheter. . Utöver sådana grupper anordnar vi workshops för unga för att hantera erfarenheter av identitet och rasism.
Aino och Hannaneh
Författarna arbetar som Sopu Varsinais-Suomi-experter på Aurala Settlement
PS Noterelaterat webbseminarium: webbseminarium 5/3/23