Skip to main content
Ajankohtaista

Auralan rehtori-toiminnanjohtajan puheenvuoro: Alueolohuone on sivistystyön uusin avaus

PUHEENVUORO

Sannaleena

Auralan rehtori-toiminnanjohtaja Sannaleena Härkönen

TS 22.5.24

Turun kaupungin ja useiden yhdistysten kanssa toteuttavaa alueolohuonetoimintaa koordinoi Auralan Setlementti, joka juhlii tänä vuonna 85-vuotistaivaltaan ja valtakunnallista Sivistyksen teemavuotta. Turkulaisten keskuudessa yhdistyksemme tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Aurala ja tuttavallista on myös tekemämme sivistystyö. Teemme sitä lähellä ihmistä, osallistujien arjessa yhdessä kulkien.

Auralan sivistystyötä on kansalaisopistomme monipuolinen opetus, senioreiden kerhotoiminta, maahan muuttaneiden tukeminen, perustaitojen kehittymistä ja työllistymistä edistävät työmuodot, kunniaan liittyviä konflikteja ja väkivaltaa ehkäisevä Safe-työ sekä Turun kaupungin ja muiden yhdistysten kanssa toteutettava alueolohuonetoiminta.

Auralan olohuone on avoin kohtaamispaikka, jossa on myös järjestettyä toimintaa; naapurustokahvit, perhekerho, lautapelejä nuorille aikuisille, maksutonta digiapua ja musakerho senioreille.

Auralan tapa tehdä sivistystyötä on kokonaisvaltainen. Opetus ja ohjaus on osa sitä. Kokonaisvaltainen sivistystyö tarkoittaa meillä osallistujan moninaisten pulmien ratkaisemista ja yhteistyökumppaneiden palveluihin ohjaamista, joskus kädestä pitäen. Se tarkoittaa osallistujan itseluottamuksen ja minäpystyvyyden tukemista, tulevaisuuden uskon luomista ja luottamuksen rakentamista. Se on osallistujan mukaan ottamista palveluiden kehittämiseen.

Mitä Auralan perustajat ajattelivat sivistyksestä 85 vuotta sitten? Oripäässä syntynyt, Turussa koulunsa käynyt ja papiksi vihitty teologian tohtori Sigfrid Sirenius oli keskeinen henkilö setlementtityön juurruttamisessa Suomeen. Hän piti tärkeimpinä ajatuksina ihmisten välistä tasa-arvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Turun yliopiston silloinen rehtori, professori Einar V. Juva, joka oli yksi Auralan perustajajäsenistä, uskoi ”vapaan kansansivistysyön olevan yksi tehokkaimpia keinoja kansallisen yhteenkuuluvaisuuden säilyttämiseksi”. Hän piti merkityksellisenä ”osallistujien hedelmällistä vuorovaikutusta keskenään etsiessään vastauksia mitä moninaisimpiin ongelmiin”.

Auralan Vapaaopiston ensimmäinen rehtori Enok Reimaa totesi lokakuussa 1939 Varsinais-Suomi -lehden haastattelussa, että Turkuun juuri perustettu setlementtiopisto ”ei ole minkään erityisen suunnan tai aatteen propagandaväline, vaan oppi- ja sivistyslaitos, joka näkee tavoittelemisen arvoisen päämäärän siinä, että se voi eri piireistä oleville ihmisille tarjota tilaisuuden itsensä kehittämiseen tai tietynlaisen ammattitaidon hankkimiseen.”

Emilia Hirven historiikista poimitut lainaukset kertovat, että Auralan sivistystyötä on rakennettu tasa-arvolle, sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle, yhdessä tekemiselle, vuorovaikutukselle ja uuden oppimiselle. Julistusideologisesta ja vahvasti kristillisyyteen nojaavasta työstä on vuosikymmenten saatossa siirrytty osallistujien tarpeita, ääntä ja osallisuutta painottavaan sivistystyöhön. Keskeisiksi arvoiksi ovat täsmentyneet moninaisuuden ymmärtäminen ja yhdenvertaisuus.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Tavoitteena on ”pyyhkiä sivistyksen päältä pölyt ja nostaa sivistyskeskustelu kaikkien huulille”. Me Auralassa arvioimme mennyttä ja katsomme tulevaan. Mikä on säilyttämisen arvoista ja mikä tulevaisuudessa sellaista, mihin tulee tarttua?

Haluamme kunnioittaa moninaisuutta sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja yhdessä tekemistä. Haluamme tehdä sivistystyötä erilaisissa paikoissa, myös alueolohuoneissa. Mihin meidän olisi syytä tarttua nykyistä voimallisemmin? Päällimmäisenä nousee huoli kestävästä elämäntavasta. Miten Aurala voisi osallistua ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävän yhteiskunnan ja elämäntavan rakentamiseen?

Auralan Setlementti on kyennyt antamaan oman panoksensa sivistyksen eteen jo 85 vuotta. Uskon, että 21 päätoimisen ja 85 tuntityöntekijän sekä 8000 osallistujan voimin pystymme antamaan panoksemme myös tulevaisuudessa. Kuten Auralan slogan kiteyttää: Yhdessä kaikkea hyvää!

Kirjoittaja on toiminnanjohtaja-rehtori, Auralan Setlementti ry.

Puheenvuoro on julkaistu Turun Sanomissa 22.5.24 : www.ts.fi/puheenvuorot/6331534