Skip to main content
Blogi

Äiti-vauva -joogasta voimavaroja arkeen

AU2 scaled

Kun nykyään kouluikäiset lapseni olivat vauvoja, viikon kohokohtia olivat muskarit ja vauvakerhot. Niissä pääsi tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia ja sai vinkkejä siihen, mitä kaikkea vauvan kanssa voisi kotosalla puuhailla. Yhtä asiaa jäin näissä kaipaamaan: sitä että niissä olisi ollut enemmän myös vanhemmalle mielekästä puuhaa, vauva-arki kun muutenkin pyörii aika lailla nimenomaan vauvan ympärillä.

Tästä sain idean alkaa vetää äiti-vauva -joogakursseja Auralassa, ja ne ovat olleet aina hyvin suosittuja. Ideana on, että vanhempi pääsee tekemään itseä huoltavaa ja vauva-arkeen voimaa antavaa joogaharjoitusta ilman, että tarvitsee miettiä, mihin vauvan saa siksi aikaa hoitoon – tai raaskiiko häntä ylipäätään jättää mihinkään!

Vauvat toki eivät ole tunneilla sivuosassa. Lähes kaikki harjoitteet on mahdollista tehdä myös yhdessä vauvan kanssa, ja tunti sisältää muutenkin vanhemman ja vauvan vuorovaikutusta vahvistavia elementtejä, kuten läsnäolo- ja vuorovaikutusharjoituksia.

Tuntien joogasisältö on suunniteltu kuntouttamaan kehoa raskauden ja synnytyksen jäljiltä ja antamaan voimavaroja vauva-arkeen. Jokaisella tunnilla opetellaan tiedostamaan lantionpohjaa. Sinne opetellaan hakemaan voimaa ja ennen kaikkea rentoutta. Lisäksi vetreytetään niska-hartiaseutua, haetaan vakautta keskivartalon syviin lihaksiin ja etsitään lannerangan neutraalia asentoa ja napakoitetaan lantionseutua. Voimakas venyttely tai lihaskuntoharjoittelu ei kuulu tälle kurssille, sillä synntyksen jälkeen keho hyötyy enemmän muista asioista. Vaikkei joka tunnilla pääsisikään tekemään koko ohjelmaa, kun vauva on kaivannut huomiota, osallistujat ovat kertoneet, että harjoitteet ovat tuoneet vetreyttä kehoon ja tilaa mieleen.

Auralan pikkulokitTunnit ovat vuorovaikutteisempia kuin muut joogakurssini, sillä ne sisältävät joka kerta myös keskustelua eri vauva-arkena lähellä olevista aiheista. Kurssilla on itketty ja naurettu! Osallistujat ovat näin päässeet tutustumaan toisiin samassa elämäntilanteessa oleviin. Joskus osallistujat ovat lähteneet joogan jälkeen yhdessä lounaalle. Kurssille on kuulemma ollut kiva tulla, vaikka edeltävä yö olisi sujunut normaalia katkonaisemmin.

Äiti-vauva -joogakursseja on Auralassa maanantai- ja tiistaiaamupäivisin. Seuraavat kurssit starttaavat tammikuussa 2023: bit.ly/äitivauvajooga

Jooganopettaja Kreeta Ranki