Skip to main content
Blogi

Mitä on kunniaan liittyvä väkivalta ja Sopu-työ ?

By 28.3.202329 maaliskuun, 2023No Comments

Kunniaan liittyvä väkivalta herättää usein äärimmäisiä mielikuvia: pakkoavioliitto, sukuelinten silpominen, kunniamurha. Käytännön kokemuksen mukaan ilmiö on paljon laajempi ja sen yleisimpiä muotoja ovat toisen ihmisen kontrollointi, pakottaminen ja eristäminen perheestä tai yhteisöstä.

Tyypillisiä kunniaan liittyviä konfliktitilanteita syntyy nuorten ja perheen välille, kun nuori haluaa itsenäistyä tai seurustelee salaa sekä naimisiinmenon tai aviopuolison valinnan yhteydessä. Myös nuoren sateenkaari-identiteetti voi olla perheelle tai yhteisölle vaikea hyväksyä, mikä voi johtaa hylkäämiseen, nuoren välttelyyn tai siihen, että perhe tekee nuorelle väkivaltaa tai esimerkiksi painostaa naimisiin. Nuorten välillä kunniaan liittyvä väkivalta näkyy esimerkiksi sisarusten välisenä kontrollointina ja juorujen tai seksuaalisuutta loukkaavan materiaalin levittelynä somessa. Parisuhdeväkivallassa voi olla kunniaan liittyviä piirteitä. Myös avioero on tyypillinen väkivaltaa laukaiseva tilanne.

Kunniaan liittyvä väkivalta on yhteisöllistä vahingoittavaa vallankäyttöä, jolla väkivaltaa tekevät ajattelevat suojelevansa omaa ja perheensä kunniaa. He tekevät väkivaltaa ihmisele, jonka epäilevät tekevän jotakin yhteisön tärkeitä normeja vastaan rikkovaa eli perheen kunniaa uhkaavaa. Kunniassa olennaista on se, mitä tärkeät muut minusta ja perheestäni ajattelevat, olenko heidän silmissään hyvä ihminen ja hyvästä perheestä. Ihmiset itse saattavat joskus perustella väkivaltaa kulttuurilla, uskonnolla tai perinteillä.

Tyypillisesti tällaisen väkivallan riski on suurempi suljetuissa yhteisöissä, joissa ajatellaan, että yhteisön normeja koskevat konfliktitilanteet tulee hoitaa yhteisön sisällä. Väkivaltaa tekeviä ja painostukseen ja kontrollointiin osallistuvia on tyypillisesti useita, joskus siinä määrin, että uhrista tuntuu, että mukana ovat kaikki oman yhteisön jäsenet. Usein tilanteissa on ikään kuin painostuksen ketju, jossa väkivaltaa toiselle perheenjäsenelle tekevä kokee itse vahvaa painostusta ja ehkä väkivaltaa kolmannelta perheenjäseneltä, joka taas kokee painostusta laajemmin perheeltään tai muulta yhteisöltä. Väkivaltaa kokevat sekä naiset että miehet ja muunsukupuoliset. Myös väkivaltaa tekeviä on kaikista sukupuolista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.

Kunniaan liittyvä väkivalta jää usein pitkään piiloon ulkopuoliselta auttajalta. Asiasta ulkopuoliselle puhuminen on iso tabu ja siitä kertominen voi olla pelottavaa ja häpeää tuottavaa. Väkivallan tilanne on myös usein normalisoitunut, jolloin ihmisen voi olla vaikea itsekään hahmottaa, mikä hänen tilanteessaan oikeastaan on väkivaltaa tai tämän väkivallan vaikutuksia hyvinvointiinsa ja toimintakykyynsä.

Väkivalta voi olla hyvin monimuotoista: usein mukana on henkistä, fyysistä, uskonnollista, taloudellista, digitaalista ja seksuaalista väkivaltaa. Tällainen väkivalta on usein pienten ja suurempien tekojen pitkä jatkumo, joka kutistaa lopulta ihmisen itsemääräämisoikeuden ja toimintakyvyn hyvin pieneksi. Kunniaan liittyvää väkivaltaa kokeva on erittäin haavoittuvassa asemassa, koska yhteisöstä erkaantuminen saattaa merkitä koko lähipiirin menettämistä. Uhri saattaa pelätä myös läheistensä, kuten sisarustensa tai lastensa turvallisuuden puolesta. Siksi ilmiötä tunnistaessa on tärkeää nähdä ihmisen ja perheen koko tilanne, jotta saadaan kiinni siitä, miksi tilanne on niin tukala ja miksi auttajalle ilmeiseltä tuntuvat ratkaisuvaihtoehdot eivät välttämättä ole väkivaltaa kokevalle tai tekevälle mahdollisia juuri nyt.

Me Sopu-työssä teemme kunniaan liittyvän väkivallan vastaista työtä. Tuemme sekä väkivaltaa kokevia että väkivaltaa tehneitä ihmisiä ja tarvittaessa myös muita konfliktin osapuolia. Teemme työtä tarvittaessa osana viranomais- ja muita ammattilaisverkostoja. Asiakkaanamme voi olla kuka tahansa kunniaan liittyvää väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut tai muu konfliktin osapuoli. Kulttuurisella tai uskonnollisella taustalla ei ole väliä. Osana ammattilaisverkostoja teemme myös vaikuttamistyötä, jotta esimerkiksi palvelujärjestelmä ja lainsäädäntö tunnistaisi ja tukisi väkivaltaa kokevia paremmin.

Tärkeä osa tätä työtä on myös kunniaan liittyvän väkivallan ennaltaehkäisy. Kunniaan liittyvä väkivalta on monisyinen ilmiö ja muutostyössä tarvitaan turvallisempia tiloja keskustella vertaisten kesken esimerkiksi omista ja perheen tai laajemman yhteisön kunniakäsityksistä, sukupuolirooleista, itsemääräämisoikeudesta ja seksuaalioikeuksista. Tällaisten ryhmien lisäksi järjestämme työpajoja nuorille identiteetin ja rasismin kokemusten käsittelyyn.

Aino ja Hannaneh

Kirjoittajat työskentelevät Sopu Varsinais-Suomen asiantuntijoina Auralan Setlementissä

P.S. Huomaa aiheeseen liittyvä webinaari: webinaari 3.5.23