Aurora-salissa näkee torstaisin ison pöydän ympärillä iloisia ilmeitä, kun juttu-tupalaiset kokoontuvat viikoittaiseen tapaamiseen. Moikkaillaan ja tervehditään muita sekä kysellään poissaolijoiden perään. Samaan tapaan viikoittain kokoontuu juttu-tupalaisia yhteen kymmenissä muissakin opistoissa ympäri Suomen.
Juttu-tuvassa kävijöitä yhdistää afasia, joka on seurausta aikuisiällä sairastetusta aivoverenkiertohäiriöstä. Afasian takia puhuminen ja toisten puheen ymmärtäminen vaikeutuu eriasteisesti. Myös lukemisessa ja kirjoittamisessa esiintyy usein haasteita. Tällaisessa muuttuneessa elämäntilanteessa vertaistuki nousee tärkeään arvoon.
Juttu-tupalaisilla on valtava tiedonjano ja erityisesti ajankohtaiset asiat kiinnostavat heitä. Yhdeksi tärkeäksi asiaksi osallistujat nostavatkin sen, että he saavat itse vaikuttaa tapaamisten sisältöön ja aiheisiin. Se motivoi osallistumaan. Keskustelun lomassa, aivan huomaamatta, vuorovaikutustaidot vahvistuvat ja löytyy rohkeutta osallistua keskusteluun ja esittää omia mielipiteitä. Moni sanoo, että sosiaaliset tilanteet arjessa ovat välillä vaikeita; esimerkiksi isommassa porukassa on vaikea pysyä keskustelun mukana ja he väsyvät helposti. On ihanaa, kun Juttu-tuvassa ei ole kiire minnekään. Juttu-tupien ohjaajat on koulutettu käyttämään erilaisia kommunikoinnin tukikeinoja. Silloin kun puhe ei suju, otetaan käyttöön kirjoittaminen, piirtäminen, kuvat, kartta tai esimerkiksi oma kalenteri, jonka avulla voi antaa monenlaisia vihjeitä siitä, mitä haluaisi kertoa. Ohjaaja voi myös kirjoittaa vaihtoehtoja paperille ja näiden avulla päästään keskustelussa eteenpäin. Juttu-tupalaiset kertovatkin, että on turvallista, kun ohjaaja auttaa tasapuolisesti kaikkia osallistumaan.
”On tärkeää, että puhutaan muustakin kuin sairastumiseen liittyvistä asioista”, yksi ryhmäläisistä sanoo. Aurala ympäristöineen tarjoaakin inspiroivan paikan mennä harrastamaan sinne, missä kaikki muutkin käyvät. On tärkeää olla edelleenkin osana yhteiskuntaa, vaikka elämä on muuttunut. Juttu-tupalaiset toteavat yhdestä suusta, että mieliala kohenee, kun yhdessä nauretaan ja pidetään huumoria yllä. He kertovat myös, että Juttu-tuvan kokoontumisten jälkeen on helpompi jutella kotonakin, kun on ensin ryhmässä saanut treenata osallistumalla yhteiseen ajatustenvaihtoon tai mukavaan tekemiseen. Tätä samaa viestiä kertovat myös juttu-tupalaisten läheiset.
Korona-ajan digiloikka koettiin myös Juttu-tuvassa. Oli kiva kokemus, kun tasan vuosi sitten Auralan kansalaisopiston tietotekniikkaopettaja Kai tuli neuvomaan kaikille halukkaille, miten teams asennetaan kunkin omalle koneelle tai puhelimelle. Opettelimme ja testasimme yhdessä, miten etäyhteys toimii. Tammikuussa 2021 sitten kävi niin, että lähiopetus meni uudelleen tauolle ja Auralan eJuttu-tupa sai alkunsa. Nykyinen ohjaaja Valtteri aloittikin ryhmän kanssa rohkeasti etäyhteyden välityksellä ja pääsi tapaamaan kasvotusten ryhmäläisiä vasta elokuussa. Kaikki meni hyvin, mutta Valtteri totesi, että lähitapaamiset ovat ohjaajan näkökulmasta vähemmän stressaavia. Oli myös ollut mukava tavata ryhmäläisten läheisiä, jotka pistäytyivät ruudun välityksellä moikkaamassa.
Osa kävijöistä on ollut mukana siitä asti, kun toiminta Auralassa alkoi. Matkan varrella porukka on vaihtunut ja uusiakin on löytänyt ryhmään. Juttu-tuvassa käymisen mukavana sivutuotteena osalle on löytynyt uusia ystäviä rinnalle, joiden kanssa on mukava järjestää peli-iltoja tai käydä kahvilla. Juttu-tupa tuo säännöllisen rytmin arkeen ja tällaiset rutiinit aktivoivat muutenkin osallistumaan ja lähtemään liikkeelle omassa arjessa.
Syksyn aikana ryhmä on puinut ajankohtaisia asioita. Eniten keskustelua on herännyt hauskat tai muuten vain paikalliset uutiset; esimerkiksi Turun joulukauden avajaiset tai Suomen kaunein koti-kilpailun voittanut vanha Ristimäen koulu ja sen historia. Myös lähialueen kehittymistä koskevat uutiset kiinnostavat. Esimerkiksi uutinen uuden poistotekstiileistä kangasta valmistavan tehtaan perustaminen Paimioon herätti keskustelua. Pienet ja humoristiset uutiset kiinnostavat ja luovat hyvää fiilistä, koronatilanne ja politiikka on ollut taka-alalla. Ryhmä teki myös vierailun taidemuseoon ja eräs torstai kahvimopokin pyörähti tilauksesta Auralan pihalla tarjoamassa herkkupullat ja erikoiskahvit.
Lisää tietoa afasiasta Matin tarinassa, joka oli esillä puhevammaisten viikolla:
Pirjo Laine
Kirjoittaja työskentelee Aivoliitossa ja koordinoi valtakunnallista Juttu-tupa -toimintaa, jota toteutetaan yhteistyössä kansalais- ja työväenopistojen kanssa.