Kiitollisuus on tunne, joka lisää hyvinvointia. Se vahvistaa ja rauhoittaa, vähentää stressiä ja parantaa unta. Ja se lisää kiitollisuutta.
Mistä kaikesta sinä voit olla kiitollinen? Voi olla, ettei heti tule mieleen mitään ihmeellistä. Mutta tarvitseeko kiitollisuus jotain ihmeellistä, suurta ja mahtavaa, lottovoittoa? Kun miettii tarkemmin, kiitollisuudenaiheita voi löytää sadoittain. Minä tunnen valtavaa kiitollisuutta asioista, jotka voivat olla ensiajattelemalla itsestäänselvyyksiä, mutta jotka tarkemmin tuumatessa eivät ole itsestäänselvyyksiä ensinkään: Lämpimästä kodista, puhtaasta vedestä (joka tulee vieläpä suoraan hanasta kotiin), jokapäiväisestä ruoasta. Raikkaasta ulkoilmasta, joka ei saasteista raskaana varjosta taivastamme. Olen kiitollinen ajattelun ja itseilmaisun ja sanan vapaudesta. Kyvystä oppia. Ystävistä.
Mitä sinä ajattelet vaikkapa puhekyvystä? Tai lukutaidosta? Siitä, että Suomessa lähes jokainen oppii lukemaan ja kirjoittamaan jo lapsena? Voisiko näistä tuntea kiitollisuutta?
Olen kiitollinen ja ihmeissäni monista upeista ihmisten tekemistä keksinnöistä, esimerkiksi silmälaseista, kuulolaitteista, rollaattoreista ja pyörätuoleista, lääkkeistä ja monenlaisista ihmiskehon korjausmahdollisuuksista. Ja yhteydenpitovälineistä: internetistä, tietokoneesta ja puhelimesta. Sähköstä. Kamerasta… Voi hyvänen aika kuinka paljon näitä tulee, kun vain hetkeksikin pysähtyy ja oikeasti ajattelee! Olen kiitollinen siitä, että saamme monia terveyteen ja oppimiseen liittyviä apuvälineitä, hoito- ja huoltotoimenpiteitä hyvin edullisesti, joitain jopa ilmaiseksi.
Olen kiitollinen luonnosta: Metsistä ja meristä, raikkaista tunturipuroista, joista voi jopa juoda! Upeasta saaristostamme; kallioluodoista, pienistä kylistä, merimerkeistä, majakoista, linnuista, hylkeistä, rakkohaurusta… Puista, kukista, villiyrteistä, marjoista ja sienistä – ja tietysti jokamiehenoikeudesta, jonka turvin saamme nauttia näistä kaikista. Olen kiitollinen kyvystä nauttia luonnon upeudesta monin aistein; voin kuunnella lintujen laulua ja sateen ropinaa, voin ihailla kukkia ja koskettaa sammalta, maistella marjoja ja laittaa ratamonlehden naarmua hoitamaan. Voin keitellä kanervankukka- tai horsmateetä, ja voin vaikkapa venytellä ja voimistella, tai ottaa unet vahvojen puitten tukemana
Video: Mia Lamberg
Olen kiitollinen luovuudesta ja taiteesta: musiikista, kuvataiteesta, tanssista, kirjallisuudesta, tarinankerronnasta kuvin ja sanoin. Olen kiitollinen liikkeestä ja pysähtymisestä; tanssista, venyttelystä, kehonhuollosta, luomuliikunnasta. Siitä, että saan tehdä työtä rakastamieni asioitten parissa, ohjaten, opettaen, auttaen ja kannustaen upeita, ihania ihmisiä – juuri sellaisia kuin sinä – liikkumaan, hoitamaan ja huoltamaan mieltä ja kehoa. Olen kiitollinen siitä, että saan olla osana ihmisten terveyden ylläpitoa ja jopa sen parannusta. Olen kiitollinen jokaiselta teistä saamastani luottamuksesta, iloisista hetkistä ja opista.
Sinäkin voit kokea oppimisen ja luomisen iloa! Voit taiteilla, liikkua ja myös pysähtyä vaikkapa rentoutumaan. Voit osallistua rohkeasti, omana itsenäsi, tulla sellaisena kuin olet. Meillä Auralassa on tarjolla huima valikoima kursseja, joista varmasti löytyy sinullekin sopivia.
Me täällä Auralassa olemme kiitollisia sinusta.
Maailman kiitollisuuspäivää vietetään 21.9.2021. Tämä meillä Suomessa vielä melko tuntematon päivä on lähtöisin Havaijilta, ja sitä on vietetty jo vuodesta 1965. Voit lukea lisää päivästä tältä: https://www.daysoftheyear.com/days/world-gratitude-day/
Jutun kirjoittaja Mia Lamberg on pitkän linjan liikuttaja; hän on ohjannut itämaista tanssia, kehonhuoltoa ja monenlaisia liikuntatunteja; ensin harrastuksena muun työn ohella vuodesta 1996, ja päätoimisesti vuodesta 2009. Liikuntatyön, sekä kehon- ja mielenhuollon lisäksi hän on hurahtanut luomuliikuntaan ja crossfitiin, metsiin, villiyrtteihin, neulomiseen (eli kutomiseen), sekä lukemiseen. Mian kurssit löydät täältä: https://opistopalvelut.fi/aurala/search.php?l=fi&search=Lamberg . ( Voit ilmoittautua mukaan jo alkaneille kursseille. Saat alennuksen kurssimaksusta laittamalla sähköpostia Auralan toimistoon, toimisto@aurala.fi)