Aurala on ollut merkittävä monessa elämäni vaiheessa, sekä rakennuksena että ymmärtäväisenä yhteisönä.
Yhteistyöni Auralan kanssa onkin ollut moninainen ja käsittänyt tärkeitä avauksia taiteilijan urallani. Tieni tanssin ammatillisessa maailmassa alkoi jäsentyä vuonna 1975, jolloin olin mukana perustamassa Turun Tanssiyhdistystä primus motorina Mirja-Liisa Herhi.
Yhteistyö Auralan kansalaisopiston kanssa alkoi samoihin aikoihin ja silloinen rehtori Antti Joutsenlahti tunnisti potentiaalimme ja vuokrasi meille tilat ”vanhan Auralan” puutalosta. Tavattuaan minut ja Mirja-Liisan hän totesi, että näin päättäväisten nuorten naisten suunnitelma on kyllä katsottava loppuun asti! Saimmekin kunnostaa Auralan viehättävään vanhaan rakennukseen tanssisalin. Projektissa auttoivat monet talkoolaiset ja isäni Voitto Soini oli aktiivisesti mukana kunnostustöissä. Salin valmistuttua hioimme ahkerasti omaa balettiteknikkaamme ja avasimme tiloihin myös oman tanssikoulun: Turun Tanssiyhdistyksen. Myös perustamamme tanssiteatteri Miimos – Turun alueen ensimmäinen ammattitanssiteatteri sai toimia 1980-82 samoissa tiloissa.
Opiskeltuani pidempään ulkomailla ja tanssittuani muun muassa Suomen Kansallisbaletissa palasin Turkuun. Vuonna 1989 perustimme rohkeasti Tanssiteatteri Erin Tiina Lindforsin ja Lassi Sairelan kanssa. Saimme käyttää Auralan tanssisalia ensimmäiset vuodet harjoitustilanamme ja tämä oli ratkaisevan tärkeää aloittelevan tanssiteatterin onnistumiselle. Missä muualla olisimme voineet koota ja hioa uusia teoksia, joiden työstäminen kestää kuukausista puoleen vuoteen ja vaatii päivittäinkin loputtomia työtunteja.
Saimme toimistotiloista myös pienen nurkkauksen, josta käsin alkoi markkinointi- ja myyntityö. Toimistomme ainoa lankapuhelin ja lahjaksi saatu, käytetty sähkökirjoituskone kävivät kuumina. Kuten me itsekin. Joskus olimme niin väsyneitä, että nukuimme salin lattialla. Pöyristyttävästä työn määrästä huolimatta jaksoimme järjestää teemajuhlia Auralan tiloissa. Naamiaisista muistuu elävästi mieleen Lassin varvastanssi Tuhkimona ja partnerina Auralan vanha varsluuta.
Vuosien kuluessa yhteistyö Auralan kanssa on jatkunut ja uusimpana seuraa Resepti Iloon!.
Taide minussa ja minä taiteessa
Taide tarkoittaa minulle ammattitaitoa, henkilökohtaisuutta, herkkyyttä, vastuuta ja näkemystä.
Tanssitaiteessa eri tekniikoiden hyvä hallinta antaa välineet. Niiden avulla voi yltää koskettavaan tulkintaan ja taiteelliseen vaikuttavuuteen. Paljon on kuitenkin kyse karsimasta, siitä selittämättömästä voimasta, joka toisilla on, toisilla taas ei.
Taiteilija voi näin sytyttää kokonaisen teoksen ja muuttaaa sen vahvaksi elämykseksi juuri tulkintansa kautta. Ilman henkistä vaikuttavuutta taitavatkin tanssikuviot ovat ainoastaan liikesuoritteita. Voimakkaan elämyksen kautta yleisön ajatteluun voi avata uusia väyliä ja ne saattavat johtaa jopa uudenlaiseen ajatteluun.
Urani aikana olen tehnyt 40 koreografiaa ja esiintynyt tuhansia kertoja koti- ja ulkomailla. Tätä kautta olen saanut toteuttaa päämäärääni, joka on korkeatasoinen,taiteellisesti kunnianhimoinen ja monimuotoinen tanssiteatteri. Tällä hetkellä taiteilijuuteni toteutuu sekä esiintyjänä että koreografina teoksessamme Ruletti. Siinä huumorin monet polut kutkuttavat yleisön nauruhermoja, mutta pinnan alla väreilee jotain kaunista ja koskettavaa. Hyvä taide viihdyttääkin monilla tasoilla.
Vastuuta ja vaikuttamista
Tanssijan työ saattaa pinnalta katsottaessa vaikuttaa kevyeltä ja spontaanilta – ja niin pitääkin. Todellisuudessa takana on vuosien työ. Ensin ammattitaidon saavuttamiseksi ja sen jälkeen taiteen syventämiseksi ja herkistämiseksi.
Esitysten valmistaminen on samoin monimuotoinen ja vaativa prosessi. Se kysyy antautumista, sitoutumista ja lopulta kaikkensa antamista. Taiteilijan eettinen vastuu on myös merkittävä. Taide ei ole maailmasta irrallaan oleva ilmiö, vaan taiteilijan on käytettävä lahjojaan yhteiskunnan hyväksi. Tämä tarkoittaa taidetta, joka kantaa vastuunsa niin toisista ihmisistä kuin elinpiiristämme. Merkittäviä kysymyksiä, joihin Erissä haluamme vaikuttaa, ovat muun muassa tasa-arvo, syrjäytyminen ja yleinen kulttuurinen hyvinvointi.
Resepti Iloon
Tällä hetkellä tarjoamme Reseptiä Iloon yhteistyössä Auralan kanssa. Projektin tarkoituksena on tuoda ihmisille iloa ja elämyksiä sekä tarjota keskustelumahdollisuuksia. Lisäksi tempaus tarjoaa tukea digi-taitojen kehittämiseen.
Resepti iloon vie virtuaalimatkalle teatteriin. Se tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden osallistua esitykseen yleisönä ja sen jälkeen keskustella koetusta elämyksestä ja toki muustakin mieleen johtuvasta aiheesta.
Resepti iloon vie katsojansa pois kotisohvalta Tanssivaan galleriaan, missä hän kohtaa niin herkkiä kuin humoristisia tunnelmia. Esityksen päätyttyä seuraa rentouttava sekä osallistava pehmeä
kehollinen harjoitus, jonka voi tehdä vaikka kotona istuessa.
Haluamme näin tarjota elämyksen, joka herättää iloa sekä tuo esille muistoja ja ajatuksia.
Tanssiteatteri Eri järjestää esityksen jälkeen virtuaalisen tapaamisen Zoomissa tms. palvelussa, jotta kaikki osallistujat saavat aikaa, tilaa ja mahdollisuuden keskusteluun.
Taide tarvitsee aina katsojansa ja kokijansa. Vain yhdessä yleisömme kanssa voimme muuttaa maailmaa.
Eeva Soini
toiminnanjohtaja
tanssija-koreografi
Tanssiteatteri Eri
www.eri.fi